Perfekt matchning ger trygghet och stabilitet

I denna serie belyser vi det viktiga arbetet som ligger till grund för att varje medlem ska uppleva en personlig och trygg vardag. I del 2 berättade vi om arbetsledarens roll och den planering som krävs för att medlemmens vardag ska bli enligt önskemål.

För Joakim Ragnarsson innebär medlemskapet i Olja att cirkeln är sluten. Efter att ha varit medlem i Kooperativet för knappt 20 år sedan är han tillbaka. Och han trivs bra.
Fler av hans kompisars assistans anordnas av Olja och bytet av anordnare och ny arbetsledare har fungerat helt enligt plan.

Joakim kan inte fullt med egna ord beskriva hur övergången har fungerat, men kroppsspråk, ord och leenden visar tydligt vad han vill få fram. Tillsammans med assistenten Anton Ågren, som förtydligar hans talande, ges en tydlig bild av att de tre första månaderna hos Olja har fungerat som han har önskat.
– Spännande, tyder Anton sonens svar på frågan om hur uppstarten har varit.

Jimmie Hultin är arbetsledare för assistentgruppen som arbetar tillsammans med Joakim. Sedan starten har han arbetat tätt med Joakim för att lösa knutar och lägga Joakims livspussel tillsammans med Olja.
– Min och Joakims relation fungerar väldigt bra. Till en början hade vi täta kontakter för att hitta rätt bemanning efter Joakims önskemål och behov, säger Jimmie.
– Rekrytering av rätt personal är alltid en utmaning, därför är det viktigt att lära känna Joakim för att ta reda på vilka personligheter som han trivs med.

Joakim vill ha ett aktivt liv, gärna ge sig ut på promenader, handla tillsammans med sina assistenter eller hitta på roliga saker med kompisarna. En annan viktig del i tryggheten är att assistenterna är medvetna och beredda på akuta förlopp. Det har hänt att han har satt i halsen några gånger och behövt uppsöka sjukhus och då får ingen tvekan finnas.
– För mig och assistenterna är samarbetet tillsammans med Joakim fortfarande nytt, men vi lär oss hela tiden. Det här en mycket viktig inkörsport i vårt arbete tillsammans, säger Jimmie och får medhåll av Maria Rydberg, processansvarig för den personliga assistansen på Olja:
– Vi har alltid en uppstart på tre månader, det försöker vi att inte rucka på. Det är viktigt för både medlemmen och oss. När det gäller Joakim, som är en van assistansanvändare, fanns redan upparbetade rutiner som är formade efter aktiviteter och moment som Joakim mår bra av. Här kunde vi direkt börja med rekryteringen och tydliggöra uppdraget så att övergången till Olja skulle bli så friktionsfri som möjligt för Joakim.

För Jimmies del innebär det första skedet mycket tid tillsammans med Joakim. Här handlar det om att lyssna in och sätta en genomförandeplan utifrån behov och önskemål. Det absolut viktigaste är att vi förstår Joakims behov och vad för slags profil av assistans som önskas, så att matchningen blir rätt.
– Många av våra möten handlade just om bemanning och rekrytering, att presentera assistenter för Joakim. Det kan ta tid, men ganska snart fick jag ett hum om vad Joakim gillar för personer, säger Jimmie.

På frågan om allt har varit bra under uppstarten kommer ett nej från Joakim. Det har varit lite jobbigt ibland, men inte värre än att Jimmie och gruppen har kunnat lösa det.
– Ju mer allt flyter på och sätter sig i ett nytt uppdrag, desto mindre kontakt blir det med medlemmen av naturliga själ. Därmed inte sagt att det på något sätt tar slut, vi hörs varje vecka. Men det finns i stället en bra möjlighet att kunna jobba med kvalité på ett annat sätt i uppdraget, säger Jimmie.
– Jag, Joakim och gruppen kommer fortsätta att bygga på vår relation, vilket jag verkligen ser fram emot.

Joakim håller med. Han ler och berättar på sitt eget sätt att han är nöjd med starten på medlemskapet. Att han trivs med att sitta med i samtalet råder det inga tvivel om. Joakim älskar möten och konferenser och har koll på vad som sägs. Och när en kommande resa till Malmö och kompisgänget Full Rulle kommer på tal skiner han upp.
Resan till Malmö ordnas av skolan som Joakim går på i samarbete med Olja. Här väntar bland annat musikalen Så som i himmelen och sedan övernattning, vilket Joakim tydligt visar genom att föra vänsterhanden mot näsan. Hans tecken att visa att de ska sova över.
– Full Rulle är ett kompisgäng som startade för runt 20 år sedan efter en dagaktivitet som vi startade. Bortsett pandemin träffas gänget flera gånger om året för att bland annat fira födelsedagar tillsammans. Det är verkligen ett tajt gäng, säger Anton.

Arbetet med att ge Joakims vardagar livskvalitet, precis som alla andramedlemmars, är A och O i processen när nya personer välkomnas till Olja. Från det allra första mötet till att allt sitter och rullar på efter medlemmens önskemål och behov.
– Tidigare har Joakim och jag behövt ha meden assistent som kommunikationsstöd i våra samtal – men nu har vi lärt känna varandra så pass väl så att Joakim och jag kan träffas på tu man hand framöver, vilket ska bli väldigt roligt, säger Jimmie.

Joakim svarar med ett tydligt ja och ett skratt.