Josse – en livsnjutare som vet vad hon vill

Litteratur, bio och god mat. Mys i tv-soffan, bada och promenader. När Josephine Dahlberg berättar om vad hon gillar att göra är listan lång. Det här är en kvinna som lever ett innehållsrikt liv.

När Olja Info träffar Josephine Dahlberg är det knappt en vecka innan hon ska åka till Linköping för en operation. Då ska en pump för att fördela medicinen mot spasticiteten i hennes kropp sättas in – och förhoppningsvis minska den. Spasticitet innebär bland annat att musklerna blir spända och rör sig på ett okontrollerbart sätt. Symptomet beror oftast på en skada på centrala nervsystemet, en skada som Josefine har haft sedan födseln. När hon föddes för 46 år sedan uppstod syrebrist vid förlossningen. Konsekvenserna blev dramatiska. Hon kan inte gå, har svårt att prata och motoriken är nedsatt. Däremot är intellektet utvecklat och i ”Josse” möter vi en kvinna med energi, livsglädje och en stor portion humor.

Är du orolig inför operationen?
– Ja lite. Men det är inte första operationen för mig, säger hon och visar upp ett gammalt ärr på underarmen från en tidigare handoperation.

Vi kommunicerar via en Blisstavla. Med en lampa som är fäst på hennes glasögon flyttar hon huvudet för att låta lampan markera ord och bokstäver. Det gör att man kan hålla en fullt flytande konversation. Blisstavlan är speciellt framtagen för Josse med ord som är vanligt förekommande för just henne. Vi läser bland annat promenad, handla, läsa och dator. Och det ska visa sig att det här är aktiviteter som upptar en stor del av hennes tid.
– Ja, jag gillar att gå och shoppa, skriva och att vara hemma och mysa, berättar Josse.

Men vi backar bandet. Josefine föddes i Bangladesh och adopterades till Sverige när hon bara var tre veckor gammal. På Arlanda möttes hon av sina föräldrar som tog henne till Jönköping. Här har hon sedan dess haft sitt hem, frånsett gymnasietiden då hon gick på en skola i Stockholm.
– Men jag trivs bättre i Jönköping, säger Josse.

Den personliga assistansen från Olja startade i samband med att hon flyttade hemifrån, till egen lägenhet. Först bodde hon några år på Kålgården, men den som hon bor i nu har varit hennes hem i närmare 18 år. Lägenheten är stilfullt inredd i ljusa färger. Här finns en vit inbjudande soffa, coffee table-böcker på soffbordet och på det vita matbordet ärljusen tända. Det är både elegant och hemtrevligt.

Josse har personlig assistans dygnet runt och i teamet finns fyra ordinarie assistenter samt några timvikarier. Alla assistenter och arbetsledare är externa, det vill säga, inte från Josses egen familj. Den här eftermiddagen ska teamet träffas för att gå igenom den kommande operationen, vilka som ska åka med och vilka behov som finns efter operationen.

Teamet är väl inarbetat och känner Josse sedan många år tillbaka. Josse är också bra på att säga vad hon vill göra. För ett par år sedan fick hon en dator, vilket gör att hon kan skriva och uttrycka sig på allra bästa sätt. På glasögonen finns en magnet som gör att hon kan använda tangentbordet genom att röra på huvudet och när hon vill ”klicka” på en tangent eller funktion håller hon bara kvar huvudet lite längre på den punkten.

Och att skriva är något av det bästa Josse vet. I stort sett varje kväll sitter hon och skriver och skriver. Till assistenten som ska jobba nästa dag där hon skriver vad hon vill göra, vad hon vill ha på sig och om det är något annat speciellt att tänka på.
– Det är fantastiskt, säger den personliga assistent som jobbar just denna dag.

Vad står högt i kurs i Josses liv? Att gå ut på promenad är något hon uppskattar mycket, liksom att gå och handla. Sedan har hon alltid en bok på gång. Just nu är det Emma Hambergs Rosengädda nästa som hon har kommit halvvägs i. Hon lyssnar via Storytel och litteraturlistan är lång. Vi rabblar ett flertal feelgoodförfattare och Josse nickar igenkännande på i stort sett varje namn som nämns. Det här är en bokmal.
– Det blir ett par böcker i veckan i alla fall, berättar Josse.

Ända sedan hon flyttade hemifrån har hon haft assistans via Kooperativet Olja. Förr var hon med på gemensamma aktiviteter, men inte så mycket nu längre. Men tack vare Olja har hon träffat vänner som hon nu umgås med. Bland annat Linda, som också är medlem, och som hon gärna träffar för en fika tillsammans eller kanske gå på bio.

Du som gillar sommar, hur känner du nu inför att vi närmar oss vintern?
– Det går bra. Då får man vara inne och mysa. Tända ljus och sitta med en filt i soffan, säger Josse och ler.