Marcus – kattälskare med sinne för datorer

Hemma hos Marcus Samuelsson, 42 år i september, kan man tydligt se att ett av hans intressen är datorer. Två stora – och riktigt snygga – chassin vittnar om tydlig kunskap i ämnet.
– Jag har byggt dem själv. Det tar väl en två-tre timmar att bygga en sådan maskin, säger Marcus.

Både Pokémon Go och att skapa musik är stora intressen hos Marcus.

Marcus har en uttalad autism och även en kognitiv nedsättning. Han bor ensam i en marklägenhet centralt i Tenhult med gångavstånd hem till sina föräldrar. Via Kooperativet Olja har han assistans sex timmar varje arbetsdag, åtta timmar på sin lediga dag och 15 timmar under helgerna.
– Jag är från Tenhult från början, men bodde inne i Jönköping ett tag också. Jag flyttade tillbaka hit 2007 och trivs väldigt bra, säger Marcus.

Utomhustermometern visar plus tio grader. Den sitter visserligen i solgasset utanför köksfönstret, men den ger en tydlig indikation på att våren står redo i startblocket. Katten Celcius sitter på golvet och tittar ut genom altandörren. Svansen viftar förnöjt mot parkettgolvet när solstrålarna värmer den lejongula pälsen.

Om datorer är ett av Marcus stora intressen, så är katter ett annat. Framför allt Celcius, en kelig och social herre som mer än gärna agerar fotomodell under besöket.
Kaffemuggarna har kattmotiv, liksom de färgglada tavlorna på väggen. Att det bor en kattälskare i lägenheten går inte att ta miste på.
– Jag har alltid gillat katter. Min första fick jag när jag var tio år och innan Celcius hade jag en katt som hette Sam, säger Marcus och pekar på ett stort fotografi på väggen.
– Celcius tillhör rasen La Perm, en ganska ny och ovanlig ras från USA. Han är riktigt smart, han kan bland annat öppna skåp, och så är han väldigt social.

Marcus berättar att han, och assistenten Annika Fredriksson som är på plats den här dagen, har besökt många kattutställningar genom åren.
– Jag har inte ställt ut Celcius någon gång, men annars har vi åkt i stort sett varje år, bortsett under pandemin. Det är roligt att åka och kolla på andra katter.

Fyra dagar i veckan jobbar Marcus på Ikea. Marcus ingår i en grupp med fem kollegor, plus en handledare, som arbetar med att ta hand om pennor och papper, dela ut kataloger och att ta hand om skräp så att det är snyggt och fräscht i varuhuset.
Och han älskar sin arbetsplats. I höst har han arbetat där i 19 år.
– Det är verkligen jättebra på Ikea, annars hade jag inte stannat där så länge, säger Marcus och ler.
– Personalen är väldigt trevlig, det byggs om på avdelningarna och så händer det alltid något. Det är roligt att åka dit och arbeta.

Marcus har varit medlem i Olja i runt 15 år. Han har tre assistenter, plus sina föräldrar, som delar på ett fast veckoschema. Fritidsaktiviteterna varierar beroende på vem av assistenterna som arbetar.
Hos Olja har han kontakt med Annelie Söderström som är LSS-ansvarig.
– Vi har kontakt vid omprövningar om hans beslut. Då brukar vi träffas och prata igenom situationen, vilka behov som behövs och hur kontakten ska tas med kommunen och Försäkringskassan, berättar Annelie.

En stor del av fritiden tillbringar Marcus med Pokémon Go, ett interaktivt mobilspel. Här handlar det om att vara ute och promenera och ”fånga” figurer från spelet för att avancera till nästa spelnivå.
I dagsläget finns det 50 nivåer och Marcus är en av dem som har nått toppen.
– Men det finns mängder av möjligheter och uppdrag på varje nivå, så det tar aldrig slut. Det tog sju månader att klara av nivåerna 48 och 49, medan det bara tog tre dagar att klara av den sista, säger Marcus som ser fram emot att tio nya nivåer ska lanseras.
– Jag har hållit på med Pokémon Go i fyra-fem år och det är verkligen roligt. Jag gillar att vara ute och promenera och här blir det väldigt långa promenader för att hitta figurerna. På köpet har jag gått ner i vikt, från 90 till 77 kilo.

Intresset för datorer delas med musik, gärna med mycket synthar från 1980-talet, där favoriterna Modern Talking ofta strömmar ur högtalarna.
– Jag har ett mixerbord och gör om lite musik på datorn, det är roligt. Techno, dance och trance tillhör favoritstilarna, musik med mycket synthar, säger Marcus.
– Man kan lugnt säga att jag är kvällsmänniska. Jag är ofta vaken till ett, halv två på nätterna och då blir det mycket musik. Men då blir det med hörlurar på eftersom jag bor i lägenhet.

_______________________________________________________________________________

NPF

Neuropsykiatriska funktions­nedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, add, autismspektrumtillstånd (AST), språkstörning och Tourettes syndrom. Förutsättningarna är individuella och
neuropsykiatriska funktionsnedsättningar påverkar därmed individen i olika omfattning.

Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar tänker och uppfattar information och bearbetar sinnesintryck på ett annorlunda sätt.

Ungefär 100 000 svenskar ar någon form av Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.