Petter fyller dagarna med musik och skratt

Petter Svensson har en CP-skada, sitter i rullstol och behöver assistans dygnet runt. Sedan sju år tillbaka bor han i en egen lägenhet, helt anpassad efter hans behov och vardagsliv.
– Vi har roligt tillsammans, jag och Petter. Det här är det bästa jobbet som jag någonsin har haft, säger assistenten Benjamin Lindell.

Oljainfo hälsar på i lägenheten på öster i Jönköping. En stor och rymlig trerummare på sjätte våningen i ett av husen som ligger precis utmed Vätterstranden. Utanför skiner solen från en klarblå himmel och speglar sig i Vätterns vatten bara tiotalet meter bort.

Sommaren är på gång och Petter ler när Benjamin pratar om sol och värme.
– Petter älskar att vara ute på promenader, gärna när det är varmt och skönt, så det här är den bästa tiden, säger Benjamin.

Petter själv kan inte prata, men uttrycker sig med ett fåtal ord och minspel. Att han gillar att det bjuds på kaffe med tillhörande kladdkaka och grädde går inte att ta miste på.
– Petter har en kognitiv funktionsnedsättning, men vi känner varandra väl och jag vet vad han gillar och inte gillar. Jag kan Petter på mina tio fingrar och vi trivs väldigt bra tillsammans. Eller hur, Petter?

Petter nickar, spricker upp i ett leende och visar med all tydlighet att Benjamin har rätt. Men så har de också lärt känna varandra väl under ett antal år. Benjamin kom till Petter för drygt fyra år sedan, först som vikarie, men ganska snabbt blev det en fast heltidstjänst.
– Vi är fyra assistenter som arbetar hos Petter, plus vikarier, och det är verkligen jätteroligt. Jag pluggade teknik till en början, men det var inte så kul med för lite kontakt med människor. Hos Olja har jag hittat rätt. Bättre jobb kan man inte ha.

Benjamin berättar om Petters vardagar. Schemat vittnar om fullspäckade dagar med daglig verksamhet, ridning, bad och promenader. Och musik. Petter kommer från en musikalisk familj och han sitter gärna framför pianot för att få fram toner.
– Allt från schlagers till det som rullar på radion fungerar. En av favoritlåtarna är Sommartider med Gyllene Tider, säger Benjamin och tar ton i sommarklassikern och Petter hänger på i ”hej hej” i refrängen.
– Att lyssna på musik eller spela den själv spelar ingen roll. Petter älskar ljudet och det märks tydligt på honom att det är tråkigt om vi inte har musik på i bakgrunden. Under sommaren blir det mycket Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg, det är grejer det.

Musiken är en viktig del i Petters liv, liksom alla aktiviteter. Konserter står högt kurs, liksom måndagens bad med bubbelpool, verksamheten på Lindens dagcenter, åka i vagn bakom hästen Ascot (gärna fort), minigolf och mjukglass i Liljeholmsparken och umgås med kompisarna i Full rulle-gänget.
– Nu senast bjöd Petter hit dem på påsk-knytis. Då var det fest med god mat, läsk och kaffe.

Petter brister ut i ett skratt när Benjamin pratar om påskfesten. Och lika glad blir han när Ascot kommer på tal och farten de kommer upp i de gånger som skritt övergår i trav och vagnen skumpar av farten.
– Att vara assistent är ett väldigt meningsfullt arbete som ger så mycket tillbaka. Vi gör så mycket roligt tillsammans, konserter, restaurangbesök, promenader, musik… Det är alltid något nytt och roligt som sker, säger Benjamin.
– Det här är verkligen ett jobb som passar mig.

Petter sitter framför pianot vars ljud är inställt på orgel. När hans fingrar slår an tangenterna dröjer sig tonerna av en kyrkorgel kvar i rummet. Benjamin hjälper till och Petter sjunger glatt med i ”hej hej” i Gyllene Tiders slagdänga.
Utanför fortsätter försommarvädret och träden utmed stranden skiftar i toner av grönt.
– Nej, vad säger du Petter? Vad ska vi hitta på i eftermiddag, tycker du? Ska vi ta med oss kladdkaka och ge oss i väg på en picknick, kanske?
Petter spricker upp i ett leende medan orgeltonerna fortsätter att sprida sig i vardagsrummet.