Kooperativet Olja - Assistans

Tryggheten med Kooperativet Olja är nummer ett

Samtal med Ann-Christin, anhörig till Josefin.

Josefin är en glad och positiv ung kvinna. Som ettåring drabbades hon av en genetisk betingad flerfunktionsnedsättning som innebär rörelsehinder på grund av muskelsjukdom, synnedsättning och lätt mental retardation. Detta innebär sammanlagt att Josefin är i stort behov av assistans. Idag bor hon i egen lägenhet och med hjälp av sina assistenter går det jättebra: ”Vi är tacksamma för att Josefin får detta stöd och att assistenterna genom Kooperativet Olja sköter detta på ett utmärkt sätt. Vi är fullständigt trygga i den tillvaro vi befinner oss i just nu.”.

1. Hur hittade ni till Kooperativet Olja?

Det var genom Kooperativet Oljas förre och förste ordförande Anders Berglund. Vi satt båda samtidigt i Länsförbundet RBU-styrelse. Det var så jag fick kännedom om kooperativet när det bildades.

2. Vad var det som gjorde att valet föll på just Kooperativet Olja som assistansanordnare?

Detta var under tiden som Josefine bodde hemma och jag skulle bli hennes assistent. Det fanns långt framskridna planer på att jag skulle anställas av kommunen. Men precis när jag skulle skriva på ansökan blev jag informerad om att eftersom jag redan jobbade inom Vaggeryds kommun (på tekniska kontoret) på halvtid så skulle jag bara kunna vara assistent på 20 h/v eftersom man ju inte får arbeta mer än heltid hos samma arbetsgivare. Då ringde jag Anders och välkomnades till Kooperativet Olja. Det är inget som jag ångrar.

3. Vad skulle du säga är de största fördelarna med Kooperativet Olja?

Det är tryggt. Ordning och reda. Vi har inte haft någon annan assistansanordnare, men kan inte tänka mig någon bättre heller.